Bijela čokolada u gin, martini i pistacija verziji

Bijela čokolada u gin, martini i pistacija verziji

Inspiracija za verziju sa pistacijama je krenula sa Pinteresta. A kak ja ne volim biti baš copy-paste nudim vam ovaj jednistveni recept sa ginom i martinijem kojeg Pinterest nema (zasad ?) jer mi je sinuo usred jutra kad sam radila arancine od limete. Ili su to limetacini? ?

Brusnice, pistacije, bijela čokolada, limetacini namočeni u gin i arancini namočeni u martini
Brusnice, pistacije, bijela čokolada, limetacini namočeni u gin i arancini namočeni u martini

Iskreno, ne volim gin tonik. Mislim, mogu ga popiti, al sad da mi je tak super da ću ga piti uvijek i sugdje… Ne baš. Ali imam prijateljice koje ga jako vole pa pošto je ovo serijal o diy poklonima za Božić, evo ideje s čim možete obradovati pravu ljubiteljicu gina. Znači, nije za lažnjak fanove gina. Tak da ćete vidjeti ko je fejk, a ko original lover gina. ?

Martini je recimo druga priča, njega mogu popit uvijek i svugdje. ?

Bijela čokolada sa brusnicama i pistacijama

Bijela čokolada sa brusnicama i pistacijama
Bijela čokolada sa brusnicama i pistacijama
Potrebno vam je:
  • 300 grama bijele čokolade
  • 150 grama pistacija
  • 150 grama brusnica
Postupak:

Grubo nasjeckajte brusnice i pistacije. 1/3 pistacija i brusnica stavite sa strane. Pripremite pladanj i na njega stavite papir za pečenje. U zdjeli na skroz laganoj vatri otopite bijelu čokoladu. Kada je čokolada postala lijepa glatka, u nju umiješajte pistacije i brusnice te premjestite smjesu na pladanj sa papirom. Poravnajte pa po površini posipajte onu 1/3 brusnica i pistacija. Stavite na hlađenje. Izvadite ih hladnjaka pa grubo narežite na komade. Prefino!!!

Ginasto čokoladna fantazija

Ginasto čokoladna fantazija i Martini arancini čokolada
Ginasto čokoladna fantazija i Martini arancini čokolada
Potrebno vam je:
  • 4 limete
  • 150 grama brusnica
  • 300 grama bijele čokolade 

E tu ćete se već malo namučiti. Prvo je potrebno od limeta napraviti limetacine (fakat ne znam kak se to zove pa ćemo ih tak zvati do kraja ?). Postupak je isti kao i kod recepta za arancine kojeg sam objavila ovdje:

Recept za arancine i krokant sa sezamom

Razlika je u tome da vam limeta ima jako tanku koru pa vam predlažem da umjesto da se borite sa žlicom dok vadite unutrašnjost, radije to napravite sa nožem. Rekla bih da “filetirate” limete da vam ne ostanu ove sitne kore sa kojima ćete se dosta namučiti, ako ćete ih čistiti sa žlicom (been there, done that).

Pokušaj čišćenja unutrašnjosti limete sa žlicom
Pokušaj čišćenja unutrašnjosti limete sa žlicom
A ovako sam je uspjela očistiti sa nožem
A ovako sam je uspjela očistiti sa nožem

Kada ste dobili ovako ravnomjerno “filetiranu” koricu, tada je narežite na trake. Ponovite sav postupak uklanjanja pesticida sa recepta, kao i namakanje u vodi i zatim umakanje u šećer. Nakon što se korica osušila i vi ste dobili svoje limetacine, počinje čokoladna gin zabava.

Postupak:

Koricu limeta stavite preko noći namakati u gin, a jedan dio ostavite (cca1/3 limeta nemojte namakati i 1/3 brusnica) sa strane. Gina neka bude dovoljno da prekrije korice. Grubo nasjeckajte korice limete koje su se namakale u ginu i brusnice. Otopite čokoladu na slaboj vatri pa u nju dodajte korice limete i brusnice. Sve zajedno promiješajte pa stavite na unaprijed pripremljen pladanj sa pek papirom. Poravnajte pa pospipajte sa koricom limete i brusnicom (onom 1/3). Stavite da se dobro ohladi.Moram vam napomenuti da limeta ima slatkasto-kiselkasto-gorkast okus (sa ginom se stvarno odlično paše). Sam okus kombinacije gina i limetacina će najbolje doći do izražaja ako čokoladu jedete dobro ohlađenu, što u prosincu mislim da neće biti problem. ⛄

Martini arancini čokolada

Potrebno vam je:
  • 3 naranče
  • 150 grama brusnica
  • 300 grama bijele čokolade 

Postupak za arancine sam već navela iznad, ali ako ste prelijeni za skrolanje gore, evo još jednom:

Postupak za čokoladu sa arancinima:

Od gotovih arancina 1/3 stavite sa strane (kao i 1/3 brusnica) , a ostatak arancina stavite namakati u martiniju (može i vermuth, odlično je i u takvoj kombinaciji) preko noći. Martinija neka bude toliko da prekrije koricu. Arancine i brusnicu grubo nasjeckajte. Pripremite pladanj na koji ste stavili pek papir. Bijelu čokoladu otopite na laganoj vatri, kad je čokolada postala jednolična i glatka, dodajte arancine namakane u martiniju i brusnice. Prelijte na pladanj sa pek papirom, poravnajte i zatim pospite onom 1/3 arancina i brusnica koje ste grubo nasjeckali. Stavite na hlađenje. Ovdje vam isto preporučam da prije konzumacije čokolada bude dobro ohlađena da se osjeti okus martinija.
Svoje homemade čokolade sa pistacijama, ginasto čokoladnu fantaziju, kao i martini arancini čokolade umotajte u pek papir ili celofan i ukrasite mašnom. Vaš diy poklon je uz mnogo truda gotov.

Bravo i čestitam vam na trudu, prava ste prijateljica, sestra, kuma, sestrična… ?

Trik ???

Ne morate se samo ograničiti na gore ponuđene kombinacije. Možete npr. napraviti kombinaciju sa arancinima, brusnicama i pistacijama. Možete i umjesto limetacina i arancina namakati brusnice u ginu ili martiniju.Ako vam se žuri i niste pri volji raditi homemade arancine i limetacine, skratite si muke i kupite ih u trgovini. Pst, ja neću reć, ak vi nećete. ?

P. S. Trudim se da čim više recepata bude “zero waste” pa sam unutrašnjost limeta zblendala sa 2 žlice šećera i 4 žlice grčkog jogurta i tako dobila i osvježavajući sladoled.

Sladoled od limete, šećera i grčkog jogurta
Sladoled od limete, šećera i grčkog jogurta
Share

Odgovori