Da li bi se odgajanje djevojčice i dječaka trebalo razlikovati?

Da li bi se odgajanje djevojčice i dječaka trebalo razlikovati?

S obzirom na promjene u mjerama odgoja koje su se koristile nekada i koje se koriste danas te da se samim time sve više teži jednakosti spolova, da li bi se odgajanje djevojčica i dječaka trebalo razlikovati? Moj odgovor: DA.

Razlike u odgoju djevojčica i dječaka
Razlike u odgoju djevojčica i dječaka

Rekla pa porekla

Na ovaj tekst me potaknuo razgovor sa mojim jednim jako dobrim frendom gdje sam mu objašnjavala razlike između karaktera moje djece i na kraju sam mu rekla: Curku ću odgajati drugačije od dječaka.

Prvo se šokirao on, a onda i ja. Da radim razliku. JA. Koja to nikada nisam. Jer sam mišljenja da svatko sve može, ako to doista želi. Da se razumijemo, ne mislim tu na razlike u fizičkom smislu (priznajmo da su muškarci jači), nego na razlike u sposobnostima jednog i drugog spola. Ali curku ću morati pripremiti da će doživjeti puno više loših situacija od dječaka. Tako da, once and again, dogodilo mi se ono za što naši ljudi kažu: Nikad ne reci nikad ili ako vam je slađe, rekla pa porekla.

Svakodnevne situacije koje ne bi trebale raditi stres ženama, ali…

Iz mojeg osobnog iskustva, svaka, ali baš svaka žena koju poznajem je doživjela neki način diskriminacije, nasilja ili omalovažavanja. Jer je žena.

Možemo početi sa nabrajanjem:

  • Svakodnevna situacija: Vožnja tramvajem. Muškarac (zaslužuje li pojam muškarca? Jer muškarac je čovjek koji je dobar, uviđavan i ima normalna društvena ponašanja.) se nasloni na tebe i shvatiš da: A) nije potrebno toliko guranje i B) osjećaš kako se trlja o tebe. Kaj radiš tada? Osjećaš užasnu dozu straha i gutaš knedle i jedva čekaš sljedeću stanicu (iako nije tvoja) da izađeš van. Nadaš se da ne kreće za tobom.
  • Svakodnevna situacija: Imaš profil na društvenoj mreži. Muškarac (zaslužuje li pojam muškarca?) ti šalje zahtjev za prijateljstvom. Uz to dobivaš “Kompliment” A) “Mala al bi te j…” ili ako ne odgovaraš, B) “Koja si ti umišljena kuja”. Kaj radiš tada? Gutaš knedlu, stišćeš block i nadaš se da ti ne živi u blizini.
  • Svakodnevna situacija: Ideš u trgovinu, pekaru, na poštu (platiti teti na šalteru 4,50 kune za paket koji si doma čekala, ali striček poštar nije donio, nego samo ubacio obavijest u poštanski sandučić; ali OK, to je sad za drugu temu 🙂 ). Uglavnom, ideš nekud i stojiš na cesti da pređeš preko zebre. A kad ono, auto usporava, a lik (rekli smo već da ne zaslužuje pojam muškarca) sa spuštenim staklima ti govori: “Kuda ljepotice? Jesi sama,a?” Kaj radiš tada? Gutaš knedlu i ubrzanim korakom krećeš dalje nadajući se da te neće pratiti.

Zašto ću je odgajati drugačije?

Paaa… Baš zbog svega navedenog gore. Moram je odgojiti da bude jaka. Moram je odgojiti da zna da to ne treba trpjeti. Moram je odgojiti da zna da vrijedi isto kao i svaki drugi muškarac i da se prema njoj nitko ne smije postavljati superiornije samo zato što je drugog spola. Mora naučiti cijeniti i poštivati razlike svakog spola, ali nikad si ne dozvoliti omalovažavanje zbog toga jer je djevojčica, cura, djevojka, žena. Ne želim da ikada doživi situacije koje sam navela gore, ali realno, jako, jako se bojim da hoće. A tada treba znati da će prvom “muškarcu” jasno i glasno reći: Molim vas gospodine da se maknete od mene (odgojit ću je fino, da bude uglađena u ophođenju s ljudima, zahvaljujem neizmjerno, lijepo molim i sve ostalo : ) )! To što radite nije normalno! Potražite pomoć!

LOL. Ne. Odgojit ću je da mu kaže iz sveg glasa: Iz ovih stopa se miči od meneeeee! Sad odmaaa! (Bez h jer kad si ljut ga ne koristiš, ne?). Jer znam karate i tako mi mlijeka u prahu (već sam vam rekla da ću je odgojiti fino 😀 ) u stanju sam nekoliko karate poteza u idućih par sekundi demonstrirati na teeeebi!

Navedene zahtjeve za prijateljstvo će odmah iz prvih stopa prijaviti na kojoj god društvenoj mreži tada bila i još će se potruditi vidjeti tko su mu prijatelji, rodbina, po mogućnosti djevojka ili žena (jer realno, šalju i takvi) i poslati im svima obavijest da će navedeni u idućem razdoblju biti nedostupan zbog terapija. Naime, mora liječiti AIDS. Koji je dobio od njezinog frenda, a ona javlja u njegovo ime jer je on trenutno u bolnici na liječenju i nije dostupan.

A trećeg…. Iz sveg glasa će početi vikati – Upomooooooć lopov!!! Zapamtite mu registracijuuuu, zovite policijuuuuuu!!! Pa da vidimo koliko će mu puta opet tako nešto pasti na pamet.

Želim bolji svijet

Zaista želim bolji svijet. I želim da ga moja djeca imaju. Nisam mislila da ću morati raditi razlike, ali želim li bolji svijet, tada će odgoj dječaka i djevojčica morati biti drugačiji. Jer različitosti treba slaviti. A ne ih koristiti za omalovažavanje, spuštanje i ruganje.

Objasnite dječacima da je ok imati ljubičastu majicu. Da je ok piti iz roze čaše. Da roza nije slabija boja jer je za curice. Baš kao niti jedna boja čitavog spektra. Kad bojice spremaš u kutiju, stavljaš ih jednu do druge. Istog značaja, iste kvalitete. Nema razlike. One tvore cjelinu. Tvore šarenilo svijeta.

Djevojčicama objasnite da je ok igrati se sa bagerima. Da je ok piti iz plave čaše. Da plava nije jača boja jer je za dečke. Da su dječaci jednaki njima i da ako rade zajedno, mogu napraviti čuda.

Bolji svijet je pred nama, dobrim odgojem djevojčica i dječaka, otvorimo mu vrata. Neka bude lijep i veseo. Baš kao što su naše djevojčice i naši dječaci. <3

Share

Odgovori