Dojenje – kako i zašto?

Dojenje – kako i zašto?

S obzirom na iskustvo dojenja troje malih zvrkova, mogu Vam reći da dojenje nije samo – “prikopčaš ga na sisu”. Dojenje ima jako puno stavaka koje bi bilo dobro da znate prije nego se upustite u avanturu. Ja ću Vam opisati svoja iskustva i ukratko objasniti dojenje- kako i zašto.

Kad sam bila trudna sa prvim djetetom, jedna moja dobra prijateljica me pitala da li planiram dojiti. Na što sam joj odgovorila da planiram. I najljepše me savjetovala da bi bilo dobro da malo proučim neke materijale, pamflete i ostala pitanja vezana uz dojenje. Sa podsmijehom sam joj rekla- Pa nije dojenje znanost, dijete staviš na prsa i to je to! (Da napomenem, kad vam netko nešto savjetuje, primite savjet i kad ga ne želite čuti, zahvalite se i napravite dalje po svojem. Ali nemojte se podsmjehivati ljudima u lice jer vam neki od njih iskreno žele pomoći (ok, postoje i oni koji bi vam svojim savjetima odmogli, ali sad se koncentriramo samo na dobre stvari ?)).

Jao meni majko mila kako sam bila u krivu!

Sa prvim djetetom najiskrenije nemaš blage veze i uz sva proučavanja materijala da li dobro dojiš, rijetke su one koje odmah sa sigurnošću mogu reći da im je dijete dobro prihvatilo dojenje. Jako rijetke. Toliko rijetke da ja ne poznajem niti jednu.

Prvi susret sa dojenjem je najčešće poslije poroda i tu vam još u rađaoni kažu da dijete stavite na prsa (to je moje iskustvo sva 3x).  Savjetovat će vas kako, ali belive me, ni onda ne znači da ste to dobro napravile jer vaše prijateljice ragade jedva čekaju da vas vide i druže se s vama. Pa evo kako da pokušate izbjeći druženje sa velikim R.

Kako bebu pravilno staviti na prsa?

Bebu namještajte tako da vam ustićima uhvati cijelu bradavicu i aureolu. Ako vidite u potpunosti aureolu, a bradavicu u bebinim ustima, nije dobro. Oprezno(!) vadite bradavicu van iz ustića na način da u kut usana bebe stavite svoj prst i time napravite veći otvor pa izvadite bradavicu van. To vam govorim i naglašavam jer većina mama, uključujući i mene, povuče van bradavicu i opet namješta. A takvo povlačenje stvara ragade. Znači lijepo i polako u kut ustića prst, bradavicu van i kad beba jako zine, opet vratite bradavicu i aureolu u bebina usta. Ponavljate dok niste poprilično sigurne da je većina toga u ustima. Ako možete, zamolite i medicinske sestre da vam pomognu da budete sigurne da ste bebu pravilno namjestile.

Otpuštanje mlijeka

E ovo se zove borba sa crijevom za gašenje požara jer kad vam mlijeko krene otpuštati, a beba se makne sa dojke, ma kakvi kanaderi, vi sami gasite požare na području cijele Europe, jugozapadne Azije, a i Afrika može dobiti malo. 😀  Šalim se. Ustvari i ne šalim se. Pripremite se da ćete biti mokri i vi i beba i onaj tko vam se nađe na putu. Otpuštanje mlijeka se ne događa odmah kad bebu stavite na prsa, već beba treba nekoliko puta povući i tada kreće poplava. Ali to je lijepa stvar jer znači da imate mlijeka, što je super.

Da li imam dovoljno mlijeka?

Odmah da kažem, ako prsa nisu napeta i puna, NE znači da nemate mlijeka. Nakon nekog vremena, postići ćete tzv. ponudu i potražnju, što znači da će vam se prsa početi smanjivati i nemojte se preplašiti da ste ostali bez mlijeka. Znate da imate dovoljno mlijeka, ako nakon nekog vremena što beba počne vući, vi počnete otpuštati mlijeko. Osjetit ćete kao da su vam se prsa nabrekla. I kako beba jede, gledajte da li guta u ritmu (najbolje je da provjerite da li joj se miče koža oko ušiju) pa ako počne opuštati i šakice i polako zatvara okice, zadovoljna je. Beba bi vam pritom trebala imati nekoliko mokrih pelena tokom dana (par mokrih pelena se ne odnosi na rodilište, tamo se beba tek počinje otvarati).

Kako znam da je beba gladna, a ne plače zbog nečeg drugog?

Tom problemu pristupite kako sam ja to zvala pristupom eliminacije razloga plača. Kad beba zaplače, prvo provjerite pelenu. Ako je samo to, kada promijenite pelenu, beba će prestati plakati i biti će sve ok. Ako je pelena ok, a beba se ne čini gladnom (ne otvara usta tražeći hranu), tada je malo čuvajte ili pjevate pjesmice ili pričajte da se umiri. Ako ništa od prvog dvoje ne rješava problem, tada bebu stavite na dojku da se najede.

Koliko dugo bi trebao trajati podoj?

Nema pravilnog odgovora. Neke bebe jedu brže, neke sporije. Bitno je da kod dojenja uživate sa svojom bebom i da je zadovoljna. Zaboravite na sat.

Kako se računa vrijeme između podoja?

Kada započnete dojiti bebu, to je početno vrijeme računanja razmaka između podoja. Znači, bez obzira što je beba jela 10 minuta ili pola sata, računate početak podoja kad je počela jesti. Npr. Počela je jesti u 9:10 i završila je u 9:30.  Ponovno je počela jesti u 11:30 te je u tom slučaju razmak između podoja bio 2 sata i 20 minuta.

Da li trebam mijenjati dojke kod svakog podoja?

Da. Na taj način će obje biti uvijek spremne za akciju. ?

Da li se treba držati rasporeda hranjenja?

Neke stvari su se ovdje promijenile. Prije nekoliko godina su me u bolnici savjetovali da se strogo držim vremena od 3 sata. Znači, svaka tri sata sam obavezno trebala dojiti. Sada su me savjetovali da svaki put bebi ponudim dojku kad plače bez obzira na manji razmak. Teško mi je za reći što je pravilno, a što ne. Bebe su napredovale u oba navedena slučaja.

Ragade

To su ne baš dobre frendice sa velikim R . Meni su najučinkovitije u borbi s njima bile Muli-Mam komprese koje možete naći u svakoj ljekarni. I lanolin. Ispod vam stavljam link da pokušate i neke druge opcije.

http://www.cuvarkuca.hr/preporuka/prirodna-njega-ragada/

Upala dojki-početna faza

Srećom, znam samo za početnu fazu (začepljenje kanalića) pa ću vam opisati kako da odmah pokušate reagirati da ne bi prešla u mastitis.

Kad vam se neki kanalić začepi, mlijeko prestaje ići dalje i počne se nakupljati na jednom mjestu. To se nakon nekog vremena osjeti kao gruda i dosta je bolna na dodir. Mogu se osjetiti i čvorići.  Djetetu nudite dojku koja je „zaštopana“ i kad počne jesti, lagano kružnim pokretima masirajte bolno mjesto. NE prejako jer biste bebu mogli ometati u hranjenu, a zadnje što vam treba je da beba prestane jesti kad vam mlijeko počne otpuštati (što će vam stvoriti dodatan pritisak na ionako bolno mjesto). Između podoja stavljate na bolno mjesto (grudu) i malo uokolo listove zelja. Uzmite list zelja i onaj deblji dio lista (kod nas se kaže kocen) malo natuckajte da otpusti sok. Taj deblji dio stavite na bolnu grudu. Stavite sve uokolo  aureole u grudnjak i tako nosite preko dana.

Ako vam ovo ne pomaže, gruda se ne smanjuje, već povećava te ste dobili temperaturu,  molim vas da se obratite stručnoj osobi da vam pomogne kako ne biste završili u bolnici.

U početku vam možda osjećaj dojenja neće biti nešto najljepše što ste doživjeli, ali s vremenom bi moglo postati. Najbitnije je da ste opušteni. Ako ste napeti, teže će i mlijeko do bebe, a i vaša beba će biti napeta. Uživajte u laganom cvokotanju malih ustića i povezujte se sa svojom bebom.

Trik ???

Ako ste odlučile dojiti, preporučam da kad dođete doma iz bolnice u frižideru uvijek imate spremnu glavicu zelja. Ukoliko (toplo se nadam da ne) dođe do začepljenja kanalića, osim što će vam ugodno hladiti bolno mjesto, pomoći će i kod smanjivanja otekline.

Najveću pomoć kod dojenja sam dobila od jedne prekrasne žene po imenu Tereza Kiš koja ima svoju Facebook stranicu: https://www.facebook.com/dojenje/ na kojoj je potrebno učlanjenje u udrugu i plaćanje 10 eura. Ako si mislite –pih, kaj ću sad ja tu plaćat nekome 75 kuna za ništa?! Ali kad vas krene hvatati panika –vjerujte mi, za duševan mir vas i vaše bebe, ta cijena je minimalna.

Ovdje vam navodim stranice na kojima možete pronaći adekvatna uputstva i savjete za dojenje:

http://hugpd.hr/

http://www.roda.hr/udruga/programi/dojenje-i-zastita-dojenja/rodin-sos-telefon-za-dojenje.html

Ovdje imate popis grupa za podršku dojenju po gradovima:

https://hugpd.hr/o-nama/popis-grupa-za-potporu-dojenja/

Ovo sam napisala sa nadom da će možda nekome od budućih mama biti od koristi i da neće biti izbezumljene kao ja. Samo polako i bez panike. Od srca sretno drage mame. ❤️️

Share

Odgovori