Kutak balkona pretvorite u mali vrt svoje djece

Kutak balkona pretvorite u mali vrt svoje djece

Ovdje neće biti puno filozofije oko toga što trebate kupiti ili posaditi, već je ovo više kao inspiracija kako da jedan kutak balkona pretvorite u nešto što će biti korisno i vama i djeci.

Moji dečki su izrazili želju da žele imati svoju mentu i jagode na balkonu. Pa se dodala želja za rajčicu (paradajz/pomidor kako vam draže). Pa želja za cherry rajčicu. Pa za bosiljak… Malo po malo, stvari su se nabrajale i iako imamo dosta veliki balkon, sa tim njihovim željama i kapacitetom balkona smo se nekako morali snaći da sve uskladimo.

Tako sam odlučila da ću iskoristiti ljestve (točnije stare držače polica u špajzi/ostavi) i po njima im složiti tegle.

Prvo sam ljestve malo pobrusila.

Stare ljestve (držači polica)

A zatim ih obojala bijelom bojom, više u shabby chic stilu.

Ljestve obojane u shabby chic stilu

Znala sam da ljestve moram nekako pričvrstiti uz ogradu jer ću na njih stavljati tegle, pa sam ih sa špagom zavezala za ogradu.

Kako smo na poklon od divne Kristine (na Instagramu je možete zapratiti pod imenom @montessorimama.hr ❤️) dobili zastavice od filca, one su nam bile inspiracija za boje tegli koje ćemo staviti na ljestve.

Tako smo neke plastične tegle bojali disperzivnim bojama da nam se bolje uklope,a i da nam ljestve budu čim šarenije i veselije.

Plastična tegla koju ćemo obojiti u zeleno
Bila su potrebna dva sloja kako bi boja izgledala što bolje

Ovdje možete pronaći još neke ideje za ukrašavanje tegli:

Nakon što su se tegle osušile, u njih smo presadili povrće (i jagode! ?).

Presađivanje povrća

Tegle sam zatim stavila na držače, a one okrugle sam zavezala špagom za ljestve.

To je bilo to što se tiče sadnje.

Pronašla sam ostatak daske (kuhinjske ploče) i odlučila iskoristiti za naš mali kutak na balkonu.

Daska koju sam iskoristila za popis

Raznobojnom kredom sam na dasku napisala popis svega što raste u našem vrtu.

Pokušala sam da slova budu čim sličnija fontu pod imenom Hallelujah (mmm, nisam nešto uspjela jer nisam baš na tom materijalu i sa kredom mogla nabolje dobiti ukrase na slovima niti vrlo tanke crte, ali je ispalo ok) , a možete ga pronaći ovdje: https://www.dafont.com/hallelujah.font

A ovako naš kutak na balkonu izgleda na kraju:

Kutak balkona i naš mali vrt
Naš mali vrt obojan suncem
Detalji

Neke tegle će nam biti premale s vremenom, ali i za to imamo spremno rješenje. ? S vremenom ćemo nadograđivati naš vrt pa ćemo dodavati i veće tegle i još nekog začinskog povrća i cvijeća.

Djeca svaki dan moraju zalijevati svoj vrt i lijepo nam je gledati kako nam biljčice rastu.

Zacrvenila nam se i prva jagoda ?

Ovo je višestruko odlična stvar. Djeca se na ovaj način uče o biljkama i odgovornosti za iste. A i zamislite samo kako će biti ponosni kada ćete pripremati obrok sa njihovim povrćem/voćem/začinima. ?

Trik ???

Ljestve su dosta zahvalne ako nemate baš prostora na balkonu, a željeli biste imati barem malo npr. začinskog bilja. Možete ih pronaći npr.u Jysku, ali vam svakako preporučam da ih učvrstite nečim jer će vam u suprotnom padati. A ako vam ideja sa ljestvama nije baš najbolja, možete kupiti jednu veću teglu pa u nju posaditi više vrsta začinskog bilja, što će vam smanjiti potrebu za više tegli/prostora.

Share

Odgovori