Macerat od smilja i lavande

Macerat od smilja i lavande

Macerat od smilja
Macerat od smilja

Svatko od nas teži što boljim, prirodnijim i (naravno) jeftinijim sastojcima za njegu kože. Osim što je macerat jako jednostavno za napraviti, potrebna su i minimalna novčana ulaganja. Za potrebe moje kože (suhe i vrlo,vrloo sklone borama 🙂 ) radila sam dvije vrste: macerat od smilja i macerat od lavande.

Macerat od smilja

Macerat od smilja je dobar za suhu i zrelu kožu, pomaže kod ožiljaka te u borbi sa strijama i aknama.

Potrebno vam je:
  • Osušeno cvijeće smilja
  • Hladno prešano ulje suncokreta
  • Staklenka u kojoj ćete pripremiti macerat (može ostatak upotrijebljene staklenke od npr.krastavaca, samo je jako dobro operite i osušite)
  • Staklenka ili više njih u kojima ćete čuvati macerat (idealne su tamne staklenke koje možete pronaći u ljekarnama ili trgovinama zdrave prehrane. Cijene se kreću od nekih 6 kuna, a imaju i pumpicu)

Osušeno cvijeće smilja stavite u staklenku te ulijte hladno prešano ulje suncokreta (cijene u trgovinama se kreću oko 30-tak kuna po litri). Pritom pripazite da vam cvijeće bude dobro prekriveno uljem. Preporuka je da omjer cvjetova u staklenci bude 2/3, a zatim staklenku do vrha napunite uljem. Ne zaboravite jako dobro zatvoriti staklenku kako vam nečistoće ne bi dospjele do macerata.

Staklenka macerata od smilja

Ostavite staklenku na suncu najmanje 3 tjedna (idealno bi bilo 4-5 tjedana) te je svaki dan do dva malo protresite.

Cijeđenje  macerata od smilja
Cijeđenje macerata od smilja

Dobiveno ulje prelijte kroz gazu. U mom slučaju sam prvo prelila kroz cjedilo pa zatim još polagano kroz gazu kako bih bila sigurna da imam čim manje nečistoća u maceratu.

Napunite staklenke u kojima ćete čuvati svoj macerat te ih spremite na hladno i tamno mjesto.

Macerat od lavande

Macerat od lavande

Macerat od lavande je također dobar u borbi protiv bora, smiruje upalne procese kože te pomaže kod glavobolja i nesanice.

Potrebno vam je:
  • Osušeno cvijeće lavande
  • Hladno prešano ulje suncokreta i/ili kokosovo ulje
  • Staklenka u kojoj ćete pripremati macerat (ukoliko prije korištena, staklenku jako dobro operite i osušite)
  • Staklenke za čuvanje macerata (preporuka je da su tamnije boje)

Osušene cvjetove lavande prelijte sa hladnim prešanim uljem suncokreta ili kokosovog ulja. U ovaj macerat sam stavila pola suncokretovog i pola kokosovog ulja. Držite se omjera – staklenku napunite do 2/3 sa cvjetovima lavande te do vrha napunite sa uljem.

Staklenku držati na suncu 4 tjedna te protresti svakih 2-3 dana.

Ulje polako procijedite kroz gazu te ga spremite u staklenke. Čuvati na hladnom i tamnom mjestu.

Obratite pažnju da s obzirom da je kokosovo ulje gušće, sama tekstura macerata od lavande u kombinaciji sa pola kokosovog, a pola suncokretovog ulja je gušća pa ga je malo teže za cijediti, pogotovo ako je malo hladnije vrijeme.

Macerat od smilja i lavande kao poklon prijateljicama
Macerat od smilja i lavande kao poklon prijateljicama
TRIK ???

U vrijeme ljetnih mjeseci, napravite ovaj prirodan i jeftin proizvod za njegu kože u većim količinama. Osim što će koristiti vama, ovaj divan macerat ćete moći pokloniti i svojim prijateljicama i prijateljima u posebnim prigodama.

Share

Odgovori