Med od maslačka

Med od maslačka

Maslačak
Maslačak

Osim što je jako zdrav, med od maslačka možete koristiti i kao dodatak jelima na razne načine. U ovom receptu med neće biti gust kao pravi med, više je tekući. Meni odgovara da bude takav, a da bude gušći potrebno ga je kuhati duže na skroz laganoj vatri.

Kad stigne proljeće, košaru u ruke i pravac u šetnju! Bilo bi dobro da odete na mjesta koja nisu blizu prometnica i tamo počnete brati svoje maslačke za ukusan i vrlo zdrav med. Koliko zdrav? Pa evo nekoliko linkova koji govore o tome:

https://www.ekologija.com.hr/med-od-maslacka/

https://www.krenizdravo.rtl.hr/prehrana/med-od-maslacka-kako-ga-napraviti-i-za-sto-koristiti

https://net.hr/magazin/zdravlje/med-od-maslacka-jeftin-i-jednostavan-recept-koji-detoksicira-tijelo-i-stiti-ga-od-tumora/

Na navedenim linkovima imate recepte koji su drugačiji od mojeg, usporedite ih pa napravite onog koji vama najviše odgovara. Ovo je moj recept:

Med od maslačka
Med od maslačka

Vrijeme kuhanja: 4 sata

Potrebno vam je:

400 cvjetova maslačka

3 litre vode

1,5 kilogram šećera

2 limuna

1 naranča

Postupak:

Cvjetove maslačka zalijte hladnom vodom i pustite da odstoji 24 sata. Ocijedite tekućinu te stavite maslačke kuhati u 3 litre vode. Nakon sat vremena dodajte šećer, limun i naranču (ako nisu bio, prethodno ih ogulite) te kuhajte još 3 sata na skroz laganoj vatri.

Ostavite da se ohladi te nakon toga stavite u staklenke koje ćete čvrsto zatvoriti.

Kao što sam već napomenula, kad se ohladi, dobiveni med od maslačka nije gusti, već više tekući. Od ove količine, dobila sam 8 manjih staklenki meda.

Med od maslačka i domaće granole
Med od maslačka i domaće granole

Trik ???

Voće koje ste prokuhali, izblendajte te stavite u zamrzivač. Možete ga koristiti kao dodatak za smoothie ili kolač.

Ostatak tekućine koji nije bio dovoljan za staklenku sam iskoristila za izradu domaćih granola. Recept uskoro na blogu! ?

Share

Odgovori