Odvikavanje od pelena – dosadašnje greške, zablude, trikovi i preporuke

Odvikavanje od pelena – dosadašnje greške, zablude, trikovi i preporuke

Čitam danas tekst o tome da bi u britanskim školama trebali zaposliti osobu koja će mijenjati djeci pelene (https://www.index.hr/mame/clanak/u-skoli-morali-zaposliti-mjenjaca-pelena-jer-djeca-nisu-znala-ici-na-toalet/2077503.aspx ).

Pa daj me nemojte!? O čemu pričamo? To su djeca od 5 godina+. Ako ne postoje neki zdravstveni razlozi, ovo je vrhunac gluposti.

Ono što se stalno pitam je da li smo mi mame (u većini slučajeva mame odrađuju taj dio, zato referiram na njih – sorry unaprijed svim tatama koji to rade) odgovorne za to da nam djeca ponekad predugo ostaju u pelenama? Oprostite, ali meni nije normalno da dijete sa 4 i pol godine ima pelene, a nema neki dobar razlog. Jednostavno nije. Probajte me uvjeriti u suprotno. Ali sam po tom pitanju toliko čvrstog stava da će biti teško, čak gotovo nemoguće. Razumijem da u današnje vrijeme zbog posla i čitavog stresa nemamo dovoljno potrebnog vremena za baviti se djecom, ali nemojmo pretjerivati. Priznajmo si da smo ponekad komotni.

Moje iskustvo sa odvikavanjem od pelena

Ja ću prva priznati da sam sa svojim prvim djetetom napravila grešku. Sa nekih godinu i pola je ostao bez dnevne pelene (tu nam je teta čuvalica imala jako veliku zaslugu) i nakon nekih 2 mjeseca otkada je bio bez dnevne pelene, noćne pelene su postajale sve bolje suhe. Nisam taj trenutak iskoristila. Išla sam linijom komocije. Lakše je bilo stavljati mu noćnu pelenu i čitavu noć spavati bez brige. Sa navršene dvije godine sam mu skinula noćnu. Hoćete još bolje? To sam napravila kad sam stigla doma sa prinovom. Baš fail, sam tak. To nikako nemojte raditi jer Vam je dijete nesigurno zbog promjena koje su se dogodile i onda još od njega očekujete da svakodnevno radi nešto novo. Jednostavno nemojte.

 S drugim je išlo lakše i on je sa godinu i 8 mjeseci bio bez pelene jer sam maknula odmah i dnevnu i noćnu. Što toplo preporučam. Ono što mi nitko nije rekao da prva noć ili dvije mogu biti jako zavaravajuće. Znači prve dvije noći nije pišao u krevet. Uopće. Niti jednom. Bila sam si super mama! Ono, kako sam super jer sam sad sve dobro napravila! Aha, da. Moš’ mislit. Nakon toga smo se dva tjedna borili sa buđenjima i pišanjima u krevet. Ali smo uspjeli.

Sada sam malo promijenila strategiju. Kada je napunila 10 mjeseci, počela sam je stavljati na kahlicu. Prije nego mi kažete da je prerano, pročitajte do kraja.

Ono što pouzdano znam je da bebe vole rutinu.
( http://www.roditelji.hr/beba/773-rutina-zlata-vrijedi/ ) Tako da sam je svako jutro nakon doručka stavila na kahlicu i zagrnula dekicom da joj bude toplo i sjela preko puta nje. To vrijeme smo iskoristile za igranje, čitanje slikovnica i pjevanje. Nekada smo sjedile 5 minuta, nekad pola sata. I svaki puta kada je „ostavila trag“ u kahlici smo se tome divile i pljeskale i bile jako vesele. Ostavila sam je poslije toga da malo bude bez pelene što joj se dosta sviđalo. Pritom pripazite da djetetu bude toplo(!).

Nakon mjesec i pola već se počne sama dizati kada obavi što treba. Primjećujem kada se umiri da bi bilo vrijeme za staviti na kahlicu i van naše rutine, tako da znam juriti po stanu da stignem na vrijeme. Ali gledajte na to sa vedrije strane, svako trčanje je i skidanje kalorija, ne? 😉

Nadam se da ću ovaj puta uspjeti skinuti pelene nakon što navrši godinu dana. Zasad nam dobro ide. Hope the plan will work!

Iz dosadašnjeg, amaterskog 🙂 iskustva u odvikavanju od pelena , toplo preporučam sljedeće:

S obzirom da postoji ljubav između beba i rutine, stavljanje na kahlicu pokušajte raditi svaki dan u isto doba dana. Ili poslije određene radnje (tipa doručkovanje, igranje) tako da zna što slijedi.

Kada beba može samostalno sjediti, počnite je pomalo stavljati na kahlicu. Sjedite sa svojom bebom i kvalitetno iskoristite to vrijeme da se družite/povezujete/učite nešto novo. Kada „ostavi trag“ divite se tome kao da ste vidjeli nešto najljepše na svijetu (nikad nisam mislila da ću se ? toliko diviti ?).

Stavljanje na kahlicu u početku može biti malo stresno jer beba ne želi sjesti ili kad je posjednete, uskoro se želi dići, a nije ništa obavila.

Preporučam da kod borbe sa sjedenjem, nakon što je posjednete, odmah pružite neku igračku koju voli da joj preusmjerite pažnju ili je zagrlite ako se zaplače i počnite pjevati.  Isto tako, ako se kod sjedenja počne dizati, uzmite neku novu igračku/slikovnicu ili promijenite pjesmicu/način govora/čitanja.

Nemojte se obeshrabriti ako je nakon 20 minuta beba totalno nezainteresirana i mislite da nikad neće ništa napraviti. Strpljenja. Jer strpljen=spašen!

Budite dosljedni!

Znam da kad trebaš kuhati/čistiti/obavljati stvari, minute znaju biti od presudne važnosti. Ali ovo vrijeme nemojte gledati kao na gubljenje vremena kad možete obaviti nešto “konkretno“ nego na vrijeme druženja i povezivanja sa bebom.

Kada vidite da dijete dobro prihvaća odlazak na kahlicu i daje znakove kada treba obaviti nuždu, idealno je vrijeme da skinete pelene. Nekome će ići brže, nekome će trebati duže. Nemojte se obeshrabriti ako potraje. Sjetite se novaca koje će Vam ostati u novčaniku nakon micanja pelena. I ponosa. I osjećaja uspjeha. Preporučam da nakon par uspješnih dana „bezpelenaštva” počastite sebe i bebu sa nekom sitnicom. Jer ste zaslužile nagradu za sav predan rad! 🙂

I maknite odmah noćnu i dnevnu pelenu. Zahtjevnije je u početku jer će vrlo vjerojatno biti više buđenja/ provjeravanja/veša za pranje, ali barem je nećete zbunjivati (sad ne smiješ pišati u pelenu/sad smiješ).

Odmah da znate da je moguće da će dijete super prihvatiti odvikavanje od pelena i može se dogoditi da će neko vrijeme sve obavljati kako treba. I isto tako je moguće da će nakon odličnog perioda, doći period gdje će početi pišati u krevet ili se jednostavno popiškiti u gaćice. I to je normalno. Samo strpljenja!

Ono što Vam NE(!) preporučam kod odvikavanja od pelena

Odvikavanje od pelena kad Vam se događaju velike promjene u životu (npr. preseljenje, odlazak u vrtić ili u mom slučaju dolazak prinove).

Nemojte maknuti dnevnu, a ostaviti noćnu. Zbunjujete dijete. Sad smiješ- e ne, sad ne smiješ! Maknite oboje odmah.

Biti nedosljedni u odlascima na kahlicu/wc.

Nakon što ste počeli odvikavanje i super Vam je išlo, a došli ste u period gdje dijete opet nuždu obavlja u gaćice, nemojte odustati i stavljati ga opet u pelene. Naoružajte se strpljenjem i budite smireni. Nemojte ga grditi jer će se osjećati obeshrabreno. A ipak je to još dijete. Mogli ste prvi puta, možete Vi to i sad! Samo hrabro dalje!!!

Ovo je sve bilo moje vlastito iskustvo. Nadam se da će nekome barem mrvicu pomoći.

Bilo bi mi drago čuti i Vaše trikove i zablude kod odvikavanja od pelena kako bi mlade mame znale što ih sve čeka. Hvala unaprijed mamasite 🙂

Share

Odgovori